Siirry suoraan sisältöön

Joensuun teatteri valmistautuu syksyyn

Joensuun teatteri

Siinä missä kesäteattereiden kausi on parhaimmillaan ja kuumimmillaan, valmistautuu Joensuun teatteri eli Joensuun kaupunginteatteri tulevaan syksyyn ja uuteen näytäntökauteen. Pitkän koronakauden jälkeen teatteri pääsi vihdoin keväällä vauhtiin ja katsojaluvuissa tuli selkeää nousua toukokuussa. Tapa, miten teatteriin ostettiin lippuja, on selvästi muuttunut entisestä. Aikaisemmin lippuja varattiin hyvissä ajoin, mutta kevään tullen niitä varattiin hyvin lyhyellä aikajanalla. Se on toisaalta ymmärrettävää, koska epävarmuus ei vielä ole katsojista poistunut. Ehkä syksy tuo takaisin vanhan tavan varata liput ajoissa, sitä ainakin toivomme, ja kaiken lisäksi ohjelmisto syksylle on houkuttelevampi kuin koskaan. Kurkataanpa teatterin kuulumisia!

Kaupunginteatterin syksyn ohjelmistoa

Joensuun teatteri on valmistellut kohti syksyä todellista klassikkoa, ei enempää eikä vähempää kuin My Fair Lady. Tästä näytelmästä on monen monituista versiota ja onkin hauska nähdä, miten kukkaistyttö Eliza kehittyy tämän tarinan varrella erinäköisten mieshahmojen seurassa. Parasta tässä näytelmässä ovat laulut, jotka ovat monille tuttuja jo entuudestaan. Se sopii todella mainiosti myös niille, jotka rakastavat pukuloistoa. Ensi-iltaan tämän hurmaava esitys tulee 24.9.

Toinen uutuus myöhemmin syksyllä, kenties sopivasti pikkujoulujen aikaan, on hauska mysteerikomedia 39 askelta. Käsikirjoitus perustuu Alfred Hitchcockin elokuvaan sekä John Buchanin kirjaan. Sen verran voidaan avata, että näytelmässä on kaikkiaan reilu 40 roolia, joissa näyttelee vaatimattomat neljä näyttelijää. Tämä on vauhdikas ja hassuhko agenttitarina, romantiikkaa ja siihen on vielä yhdistetty kaikenlaisia teatterin omia kikkoja. Kuten sanottu, tämä on juuri sopiva aloitus pikkujouluille. Ensi-ilta on 19.11. ja siihen asti voi jännitystä tarjota nettikasino Suomi

Alma puolestaan on hyvin paikallinen näytelmä, koska sen on kirjoittanut joensuulainen Pirkko Kurikka. Teos on runollinen ja se on tarina, joka kertoo mummon evakkomatkasta eli idästä kohti länttä. Elämänvaiheet ovat täynnä raskaita hetkiä, mutta myös jotakin aivan upeaa. Tämä näytelmä tehdään yhteistyössä Joensuun Vapaa Teatterin ja kaupunginteatterin kanssa. Eikä tässä ole edes kaikkia tuotantoja esitelty. Joensuun kaupunginteatteri on tunnettu siitä, että siellä esitetään usein erilaisia klassikoita.

Joensuun teatteri saa uuden äänijärjestelmän

Kesän aikana ahkeroidaan myös uuden äänijärjestelmän parissa. Se onkin tervetullut suurelle näyttämölle, sillä teatterit joutuvat kilpailemaan tänä päivän erilaisten kotiteattereiden sekä elokuvien rinnalla. Myös teatterit joutuvat kilpailemaan keskenään, joten äänijärjestelmä tuo katsojalle miellyttävän kokemuksen, koska äänen laadulla todellakin on esityksessä väliä. Katsojalle ei riitä pelkästään se, mitä hän näkee näyttämöllä vaan äänen pitää kuulua jokaiselle istuimelle yhtenevällä tavalla.

Uudella järjestelmällä saadaan aikaan niin sanottu 3D ääni, joka on syvyysvaikutelmaltaan aivan upea. Tämä mahdollistaa sen, että katsoja kokee äänen tulevan näyttelijän suusta eikä niinkään jonkun kaiuttimen kautta. Sama kokemus tulee jokaiselle katsojalle istumapaikasta riippumatta. Se on tunnelma, joka on ehdottomasti kaupunginteatterilla koettava henkilökohtaisesti. Näistä yleisö pääsee nauttimaan jo My Fair Ladyn ensi-illasta lähtien.

Mielenkiintoisia tapahtumia Joensuun teatterilla

Elokuussa on mahdollista käydä seuraamassa My Fair Ladyn avoimia harjoituksia suurella näyttämöllä. Tällaisia tilaisuuksia ei ole tarjolla kovin usein, joten siitä kannattaa ottaa kiinni. Teatteri sijaitsee samassa upeassa rakennuksessa kuin Joensuun kaupungintalo, joten sen löytää helposti Rantakadulta. 

Toisinaan on tarjolla myös niin sanottuja Show & Dinner -iltoja, jolloin esityksen jälkeen on mahdollisuus mennä illalliselle. Tällaiset mahdollisuudet osuvat yleensä lauantai-iltoihin. Lämpiössä on myös mahdollisuus nähdä marraskuusta lähtien taidenäyttely. Se on ilmainen ja sen järjestää Joensuun Taiteilijaseura. Lisäksi toisinaan on mahdollisuus osallistua taiteilijatapaamisiin, jossa haastatellaan esimerkiksi käsikirjoittaja-ohjaajaa tai lavastajaa. Ne ovat mielenkiintoisia ja niistä saa paljon hyvää tietoa esityksen taustalta.

Avainsanat: